Rețele de Calculatoare

Competenţe profesionale:

La finalizarea studiilor absolventul este capabil să:

  • instaleze, configureze și susține rețelele de tip LAN, WAN, sau Internet;
  • mențină în stare de funcționare sistemele hardware și software ale rețelei;
  • monitorizează rețeaua pentru a se asigura de disponibilitatea acesteia față de toți utilizatorii sistemului.

Absolvenții care obțin calificarea profesională tehnician pentru rețele de calculatoare se pot angaja în cîmpul muncii în funcție de tehnician pentru rețele de calculatoare, ş.a.

Introducere în Sisteme de Operare

Sistemul de operare este un pachet de programe care asigură gestionarea eficientă a resurselor fizice şi logice ale unui sistem de calcul, precum şi o interfaţă între utilizator şi calculator.

Tipuri de Sisteme de Operare

La ora actuală sistemul UNIX este singurul sistem de operare care funcţionează simultan pe microcalculatoare şi supercalculatoare. Este, practic, singurul sistem de operare pentru minicalculatoare şi staţii de lucru.

Ce este BIOS-ul?

BIOS-ul este un software de nivel scăzut, fiind primul program ce rulează atunci când porniți calculatorul. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă software de nivel scăzut, ar trebui să știți că programele instalate pe sistemul DVS, cum ar fi navigatorul de Internet, programele de redare media sau programele din suita Office sunt programe de nivel înalt

Partiționarea hard-disk-ului

Un computer pentru a fi util are nevoie de programe care să fie instalate pe HDD. În primul rând are nevoie de un sistem de operare şi de driverele componentelor hardware.

Drivere

În sistemele de operare, driverul este un program care are funcția de a acționa ca o interfață între o anumită componentă hardware și software.