Instrumente TIC

Tehnologiile informaționale și comunicaționale trebuie integrate în procesul de predare-învățare-evaluare atât prin folosirea corespunzătoare a instrumentelor și resurselor tehnologice, cât și prin cunoașterea și utilizarea unor practici educative adecvate, scopul fiind acela de a crea toate condițiile pentru o colaborare profesor-elev eficientă.

www.padlet.com este o aplicație online care permite utilizatorilor să-și exprime cu ușurință opiniile pe un subiect comun pe un ”avizier” virtual, utilizând scurte mesaje conținând text, imagini, clipuri video și/sau legături. Poate fi folosit pentru sesiuni de brainstorming, a posta adrese de internet utile, cuvinte noi, termeni sau comentarii pe o temă dată. Colaboratorii pot fi invitați prin e-mail sau cu ajutorul URL-ului. 

https://learningapps.org/ este o aplicație concepută pentru a sprijini procesele de învățare și predare prin module interactive. Aceste module de învățare pot fi integrate direct în conținuturi de învățare, dar pot fi și concepute online de utilizatorii înșiși sau pot fi modificate. Scopul este de a aduna module care pot fi reutilizate și de a le pune la dispoziția publicului. Aceste module (denumite Apps) nu conțin din acest motiv un cadru special sau un scenariu concret de învățare, ci se limitează exclusiv la partea interactivă. Modulele, ele însele, nu reprezintă o unitate de învățare închisă ci trebuie să fie incorporate într-un scenariu de prdare corespunzător.

www.classtime.com este un instrument care permite crearea de teste cu diferite tipuri de itemi, avem posibilitatea să observăm traiectoria fiecărui elev și, pe baza analizelor, să construim în continuare o traiectorie educațională individuală pentru fiecare elev sau grup de elevi. Acest instrument mai dispune de o filă numită Jocuri de echipă – sunt povești interactive dinamice pentru proiectarea clasei. Jocurile sunt diferite probleme cu care elevii se confruntă atunci când răspund la întrebări de pe propriile dispozitive. Doar succesul întregii clase va ajuta la câștigarea jocurilor de echipă

www.quizizz.com este un instrument care permite crearea de teste, jocuri și alte materiale distractive în cel mai scurt timp. Puteți utiliza testul pentru a afla exact ce știu și ce nu știu elevii dstră despre un anumit subiect și care sunt punctele lor forte și punctele slabe și la ce ar putea avea nevoie pentru a lucra și pentru a schimba. Se utilizează atunci când se verifică asimilarea unor conținuturi de către elevi, și anume la etapa de actualizare a cunoștințelor sau în cadrul unor activități de evaluare formativă.

www.wordwall.net este un site unde se creează diverse activități interactive pentru elevi sau fișe de lucru tipăribile. Folosind instrumentul Wordwall putem crea cu ușurință un set de întrebări, elevul alege un număr, îl deschidem și îi apare o întrebare la care trebuie să răspundă. Această activitate o putem folosi ca warm up sau la finele lecției, ca feedback. Toți elevii sunt implicați într-un mod interactiv, comunică, își exprimă opinia. S-a utilizat șabloane pentru a crea tipuri de activități bine cunoscute, cum ar fi alegerea multiplă, gruparea sau potrivirea sau jocurile și testele mai complexe. După ce s-a creat o activitate, aceasta este partajabilă în diferite moduri. Putem seta sarcini pentru grupuri sau elevi individuali, Crearea propriilor resurse în Wordwall este mult mai rapidă decât utilizarea unui procesor de text sau a unui software de prezentare.